Sommige populaire Android apps delen gegevens met Facebook zonder toestemming van gebruikers, heeft een nieuw onderzoek aan het licht gebracht.
Privacy International, een organisatie die strijdt voor online privacy, ontdekte het. TripAdvisor, Kayak, MyFitnessPal en Skyscanner zijn waarschijnlijk slechts enkele van de vele Android apps die gevoelige gebruikersgegevens naar Facebook verzenden.
Android-apps delen gegevens met Facebook, ook zonder Facebook account
In sommige gevallen deelden de apps privégegevens met de Facebook, zelfs als gebruikers geen Facebook account hadden.
Privacy International voerde een beoordeling uit van 34 populaire Android-apps en ontdekte dat een groot deel van hen begon met het verzamelen van gegevens van gebruikers zodra de app werd geopend. Dit gebeurde voordat gebruikers toestemming gaven om dit te doen.
Dit gebeurt ongeacht of mensen een Facebook-account hebben of niet. Ook maakt het niet uit of gebruikers op Facebook zijn ingelogd of niet,’ legde Privacy International uit.
De verzonden informatie geeft informatie weer, zoals welk apparaat een gebruiker gebruikt, de softwareversie die op het apparaat wordt uitgevoerd, en de schermresolutie.
Andere gegevens die naar Facebook worden verzonden, omvatten de unieke ID van de gebruiker met Google. Hiermee kunnen adverteerders een uitgebreid profiel rondom een gebruiker kunnen opbouwen. Dit profiel bevat gegevens, zoals hun geslacht, religie, interesses, activiteiten en andere gedetailleerde informatie.
Privacy International zei dat sommige apps bijzonder gevoelige en gedetailleerde gegevens naar Facebook stuurden, zoals de reisboekingsapp Kayak.
Kayak bleek gedetailleerde informatie over iemands vluchtzoekingen met Facebook te delen. Bijvoorbeeld hun vertrekplaats, luchthaven en datum, evenals hun aankomststad, luchthaven en datum. Ook het aantal tickets dat zij kochten, of de gekochte tickets voor kinderen waren en welke kaartklasse is gekocht, werd doorgegeven.
De bevindingen van het rapport hebben bezorgdheid doen ontstaan. De apps zouden in strijd zouden zijn met de privacywetgeving van de algemene gegevensbeschermingswetgeving van de EU, die op 25 mei 2018 in werking trad.
Volgens deze nieuwe wetgeving zijn apps verplicht om expliciete toestemming van gebruikers te krijgen voordat zij hun gegevens gaan verzamelen.
Reactie van Facebook
Een Facebook-woordvoerder zegt dat Facebook werkt aan een ‘reeks wijzigingen’ die hopelijk de in het rapport geschetste problemen zal aanpakken.
Mensen moeten inzicht krijgen of we bepaalde ontvangen informatie aan hen koppelen. Facebook geeft verder ook aan dat ze het belangrijk vinden dat mensen weten wanneer we gegevens over ze ontvangen terwijl ze geen Facebook account hebben.
De vraag is hoeveel meer Android-apps delen gegevens met Facebook? Is dit slechts het topje van de ijsberg?