We gaan snel van een tijdperk van telefoons met 90Hz scherm naar het tijdperk van telefoons met 120Hz scherm. Niet alleen gaming telefoons, zelfs mainstream smartphones worden tegenwoordig hiermee steeds vaker uitgerust. De hoge schermverversingsfrequentie is bedoeld om scrollen, animaties en overgangen heel soepel te laten verlopen. De lijst van telefoons met 120Hz-scherm groeit, met Samsung aan de leiding, gevolgd door onder andere OnePlus, Xiaomi en Realme. Een 120Hz beeldscherm voor een smartphone: Wat heeft het te bieden? Waarom is het beter dan 90Hz?.
Een 120Hz beeldscherm voor een smartphone
In veel topmodellen is 120Hz tegenwoordig de verversingssnelheid waarmee het beeld op het scherm wordt ververst. Het kan het beeld 120 keer per seconde verversen, wat 33 procent sneller is dan wat een 90Hz-scherm biedt. Hoewel het verschil tussen 120Hz- en 90Hz-schermen niet gemakkelijk met het blote oog waarneembaar is, zal je ongetwijfeld een verschil merken als je een upgrade uitvoert van een telefoon met bijvoorbeeld 60Hz-herhalingsfrequentie.
De hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat de animaties en inhoud op het scherm er vloeiender en sneller uitzien en verbetert zo de algehele ervaring. Je zult met plezier door de afbeeldingen, webpagina’s en meer scrollen op telefoons met een 120Hz-display. Het is vermeldenswaard dat de vernieuwingsfrequentie een hardware functie is die alleen compatibel is met ondersteunde apps en video’s. De meeste games bieden tegenwoordig echter ondersteuning voor de hoge verversingssnelheid van 120Hz. De hoge beeldverversingsfrequentie vereist een krachtige chipset om de grafische beeldsnelheid bij te houden en een stevige batterij om ervoor te zorgen dat de 120Hz displaytelefoon lang meegaat.
Er zijn overigens ook smartphones met 144Hz beeldschermen. Hier is de ervaring wel heel erg vloeiend!
Hz versus FPS
Soms verwarren mensen hogere verversingsfrequenties met hogere framesnelheden (Hz vs FPS). FPS is de telling van het aantal frames dat per seconde naar het scherm wordt geduwd. FPS is gerelateerd aan de inhoud die je op het scherm draait, wat een video of een spel kan zijn. Dus als uw video is opgenomen en verpakt met 90 frames per seconde (FPS) en uw scherm een vernieuwingsfrequentie van 90 Hz heeft, kan uw telefoon idealiter alle frames pushen. Op dezelfde manier kunt u games of video’s met 90 FPS afspelen op een beeldscherm met een vernieuwingsfrequentie van 90 Hz, maar niet op een beeldscherm met een lagere, zeg 60 Hz, vernieuwingsfrequentie.