Je bent misschien gewend om te kiezen tussen Apple’s Mac OS en Windows wanneer je op zoek bent naar een nieuwe computer, maar Chromebooks bieden sinds 2011 een derde optie. Wat is echter een Chromebook? Deze computers hebben geen Windows-, Mac- of Linux-gebaseerde besturingssystemen, maar gebruiken een besturingssysteem wat Chrome OS wordt genoemd. Net als Windows-pc’s zijn Chromebooks er in allerlei soorten en maten. Er zijn apparaten met een groter scherm en sommige zijn amper 10 inch groot.
De Chromebook doet feitelijk alles in de cloud. Alle verwerkingen, maar ook alle opslag vindt volledig plaats in de cloud. Er is bij een Chromebook totaal geen lokale opslag nodig. Dit zorgt ervoor dat de Chromebook altijd snel en virusvrij blijft.
Wat is Chrome OS?
In de meest elementaire zin is het een besturingssysteem dat is gebaseerd op de Chrome-browser die je waarschijnlijk al kent. Dat betekent dat alles wat je kunt doen in Chrome voor Windows of Mac, je kunt doen in Chrome OS. Chrome OS was vroeger vrijwel een veredelde browser, maar de afgelopen jaren zijn dingen veranderd. Chromebooks kunnen nu Android-apps uitvoeren en sommige ondersteunen zelfs Linux-applicaties. Dit maakt Chrome OS-laptops nuttig voor meer dan alleen surfen op internet. Je krijgt niet het volledige desktop-portfolio Windows en macOS, maar er zijn miljoenen Android-apps en een breed scala aan volledige Linux-desktop-apps tot je beschikking.
Chromebook nadelen
Chrome OS is geweldig, als je het voor specifieke taken gebruikt. Hier zijn enkele zeer specifieke situaties waarin een Chromebook niet de beste optie is:
- Chromebooks zijn niet geweldig om te gamen. Natuurlijk hebben Chromebooks ondersteuning voor Android-apps, dus mobiel gamen is een optie. Er zijn ook browsergames. Maar als je spraakmakende pc-games wilt spelen, moet je geen Chromebook kiezen. Tenzij je kunt leven met cloudgaming services zoals Stadia en GeForce Now voor de Chromebook. Die cloud gaming-services vereisen echter een zeer goede internetverbinding. Lees hierover meer in “Chromebook is een gaming laptop“
- Deze computers zijn geen geweldige optie voor ‘creatieve’ professionals. Tenzij je een schrijver bent. Google Drive is ingebakken en er zijn zelfs manieren om Microsoft Office en Skype aan het werk te krijgen. Helaas zijn de meeste Chromebooks niet echt krachtig genoeg voor bijvoorbeeld 3D-bewerking. Dit nadeel ontstaat omdat je vaak geen zware programma’s, zoals Adobe Photoshop, en games kunt installeren want je opslagcapaciteit is beperkt.
- Chromebooks zijn over het algemeen geen krachtpatsers, hoewel er uitzonderingen zijn. Veel van deze laptops zijn onder de € 350. Dat betekent dat een Chromebook doorgaans geen 500 browsertabbladen en andere intensieve taken tegelijkertijd aankan.
Wanneer moet ik wel een Chromebook kopen?
Als de meeste van je pc-activiteiten dingen zijn als Facebook, YouTube, Netflix en andere online taken, koop dan een Chromebook! Dus, als je de laptop gaat gebruiken voor internetten en lichte kantoorwerkzaamheden dan is een Chromebook de beste keuze. Als de meeste van je favoriete apps en games beschikbaar zijn in de Google Play Store, zul je merken dat moderne Chromebooks geweldig zijn. Het voordeel van Chrome OS is dat het lekker snel werkt, zelfs op Chromebooks met minder goede hardware specs.
Google zorgt er met Chrome OS voor dat je laptop altijd heel veilig is. De Chromebook wordt dagelijks op de aanwezigheid van virussen en schadelijke software gescand door middel van Play Protect. Bij een Windows laptop ben je zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van het beveiligen, en zul je antivirus software moeten aanschaffen. Kortom: met een Chromebook laptop loop je het minste risico op virussen.