Als iemand WiFi noemt, denken de meeste mensen meteen aan surfen op internet, maar er komt meer bij kijken. WiFi Direct is een certificaat van de WiFi Alliance, waartoe meer dan 600 leden behoren, zoals Apple, LG, Intel, Microsoft en Dell. Een groot aantal apparaten is tegenwoordig compatibel met WiFi Direct, met name tablets, laptops en digitale camera’s. De Samsung Galaxy S (gelanceerd in 2010) was een van de eerste smartphones met deze functie, en vanaf Android 4.0 hebben alle Android-smartphones deze functie standaard meegeleverd.
WiFi Direct kan worden gezien als een soort tweede generatie Wi-Fi, omdat het compatibele apparaten die geen eigen internetverbinding hebben, in staat stelt een onderlinge verbinding tot stand te brengen met apparaten die dat wel doen (hotspots, modems of routers). Dankzij WiFi Direct bouw je een draadloos netwerk op tussen meerdere apparaten. Daarnaast kun je WiFi Direct in combinatie met Miracast gebruiken om screencast te maken op een ander apparaat met een beeldscherm. De nieuwste generatie Wi-Fi Direct is ook NFC-compatibel.
Waarom zou je WiFi Direct gebruiken?
Zoals hierboven vermeld, stelt WiFi Direct apparaten zonder een eigen internetverbinding in staat om verbinding te maken met een die dat wel doet. In het geval van Android-smartphones en -apparaten kun je ze aansluiten en snel bestanden overbrengen zonder gedoe met kabels. Het voordeel van het gebruik van WiFi Direct ten opzichte van Bluetooth, is dat het WiFi Direct bereik en de overdrachtssnelheden aanzienlijk hoger zijn dan die van Bluetooth. Kortom: gebruik WiFi Direct als je een betere manier wilt om bestanden van het ene apparaat naar het andere te verzenden.
Verschil normaal WiFi en WiFi Direct
Bij een normaal WiFi netwerk gaat alle communicatie via de router van je netwerk. Met Wifi Direct gaat dit rechtstreeks tussen apparaten onderling zonder tussenkomst van het WiFi netwerk. Op onderstaande afbeelding zie je hoe dat in zijn werk gaat. De groene lijn geeft aan hoe de communicatie verloopt. Voordeel van de WiFi Direct verbinding is dat het offline werkt. Er is geen wifi netwerk nodig om de apparaten met elkaar te verbinden en er is dus ook geen bandbreedte limiet. Dit maakt WiFi Direct heel erg geschikt voor als je op reis gaat.
Voorbeeldtoepassingen van WiFi Direct:
- Bestanden delen: bestanden sturen naar andere apparaten
- Foto’s/documenten naar de printer te versturen;
- Smartphone of computer op de tv bekijken;
- Streamen: muziek of video streamen naar ander apparaat.
Hoe WiFi Direct instellen?
Elke Android-smartphone die Android 4.0 en hoger gebruikt, heeft de WiFi Direct-functionaliteit (afgezien van enkele zeer zeldzame uitzonderingen). Hoewel de gebruikersinterfaces van de systemen kunnen variëren, is het instellen van deze functionaliteit relatief eenvoudig en uniform voor alle apparaten. WiFi Direct ondersteunt momenteel zelf geen bestandsoverdrachten, dus je moet een app van derden installeren. “Send Anywhere” is hiervoor bijvoorbeeld een zeer populaire goede app. (meer dan 10 miljoen downloads)
Om WiFi Direct in te schakelen, ga je naar Instellingen -> Verbindingen -> Wi-Fi -> Meer instellingen -> WiFi Direct. Je smartphone begint met scannen naar apparaten waarmee je verbinding kunt maken.
In tegenstelling tot Bluetooth is er geen knop of iets anders waarop je moet tikken om WiFi Direct in te schakelen. WiFi Direct is ingeschakeld op het moment dat u een stabiele internetverbinding heeft. Dit betekent niet dat WiFi Direct altijd is ingeschakeld. Uw smartphone begint pas te scannen naar apparaten in de buurt om verbinding mee te maken wanneer je op WiFi Direct tikt. Je moet vervolgens WiFi Direct ook inschakelen op uw laptop, televisie, printer of welk apparaat dan ook waarmee je verbinding maakt. Zorg ervoor dat de apparaten binnen een afstand van 8 meter van elkaar zijn. Dat is namelijk het gemiddelde bereik van wifi.