Slimme lampen – Het bedienen van lampen met je stem was iets waar je vroeger alleen over kon fantaseren. Tegenwoordig hebben we echter slimme verlichtingstechnologie die iedereen met zijn stem kan bedienen. Als je op het punt staat thuis te komen, begrijpen deze lampen dat het tijd is om de lichten aan te doen. Slimme- of smart verlichtingstechnologie is inmiddels een belangrijk aspect van smart homes en kent vele toepassingen.
Wat zijn slimme lampen?
Slimme verlichtingstechnologie is een verlichtingssysteem dat is verbonden met internet. De lampen kunnen schema’s volgen, eenvoudige beslissingen nemen en je kunt ze vanaf een externe locatie bedienen met behulp van een mobiele app, of met een spraakgestuurde persoonlijke assistent. (Alexa, Google Home) De meeste van deze lampen hebben verschillende slimme functies. Je kunt zelfs de kleur van het licht aanpassen aan je stemming. Je kunt ook eenvoudige herinneringen instellen, zoals het licht zo instellen dat het langzaam begint te knipperen wanneer je je medicijn moet innemen. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden met slimme verlichtingstechniek.
Voordelen van slimme lampen
- Bespaart energie – je kunt de verlichting zo inplannen dat ze automatisch in- of uitschakelen. Bepaalde slimme lampen gaan uit of aan, afhankelijk van de kamerbezetting. Dit helpt bij het verminderen van het stroomverbruik.
- Je kunt ze op afstand bedienen – je kunt de lichten zelfs inschakelen als je kilometers ver weg bent, wat potentiĆ«le inbrekers kan afschrikken.
- Het is erg handig voor gebruikers. Als je midden in de nacht wakker wordt, kunnen sommige slimme lampen beweging detecteren en automatisch inschakelen. Je hoeft dus niet naar een schakelaar te zoeken in het donker.
- Ze zijn eenvoudig aan te passen wat betreft kleur en intensiteit. De meeste slimme lampen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, hebben een aantal functies om de intensiteit en de kleur van het licht te veranderen.
Communicatietechniek gebruikt in slimme verlichtingstechnologie
Sensortechnologie en communicatie zijn cruciaal in een slim verlichtingsnetwerk. De volgende communicatiesystemen worden gebruikt om deze lampen te verbinden met mobiele apparaten of met internet.
- Bluetooth. Slimme gloeilampen op basis van Bluetooth vormen een mesh-netwerk. Je hebt bij deze lampen een Bluetooth-hub nodig om ze te verbinden met internet.
- WIFI. Een op wifi gebaseerd slim licht is verbonden met internet via een wifi-router. Daarom is het mogelijk om ze op afstand te bedienen. Een stabiele internetverbinding is wel vereist.
Hoe slimme lampen bedienen?
Afhankelijk van je behoeften kun je het slimme verlichtingssysteem bedienen door:
- Je stem te gebruiken
- Een mobiele app te gebruiken
- Bewegingssensoren te gebruiken
In welke vorm zijn slimme lampen verkrijgbaar?
Slimme lampen zijn verkrijgbaar als combinatie met armatuur en lamp gecombineerd. Een voorbeeld hiervan zijn kant en klare slimme plafondlampen die slim zijn en na aansluiten meteen met Alexa en/of Google Home te gebruiken zijn. Maar er zijn ook losse slimme gloeilampen verkrijgbaar die je in je bestaande armatuur kan draaien. De slimme techniek zit dan in de gloeilamp.