Widgets op smartphones zijn in feite kleine, ‘always-on’ apps die verschijnen op je startscherm of in je Berichtencentrum, zodat je in één oogopslag informatie kunt krijgen over een aantal onderwerpen.
Widgets op smartphones voor Android
Android-widgets bestaan al sinds 2009 en lijken erg veel op de apps die je dagelijks gebruikt.
Het belangrijkste verschil is dat een app meestal het hele scherm in beslag neemt terwijl je het gebruikt. Maar een widget is veel kleiner dan een app en staat altijd op je startscherm, waar hij blijft staan tot je besluit dat je hem niet meer wilt hebben.
Meestal worden widgets gebruikt om informatie in ‘realtime’ door te geven – zoals een klok- of weerbericht. Maar deze kan in vele vormen voorkomen.
Sommige widgets worden gebruikt als informatieportals, zodat je op de hoogte blijft van het laatste weer of je meest recente e-mails. Andere widgets zijn erg interactief en kunnen apps rechtstreeks vanaf je startscherm besturen. Bijvoorbeeld een knop die je wifi-netwerk uitschakelt of een ‘shuffle’-knop voor je muziekspeler.
Widgets op smartphones voor iPhone
iPhone-widgets lijken in veel opzichten op Android widgets, maar zijn soms ook totaal anders.
iPhone-widgets geven je ook hapklare brokken informatie in realtime. Echter in plaats van op je startscherm waar je app pictogrammen staan, zul je zien dat je widgets bij de iPhone zijn weggestopt in je Berichtencentrum.
In het berichtencentrum kunt je inkomende berichten bekijken en lezen wat je voor vandaag moet weten. Dat kunnen agenda-evenementen, weersvoorspellingen of bijvoorbeeld het batterijniveau zijn.
Er zijn dus zoals gezegd verschillen tussen een iPhone widget en een Android widget. Om te beginnen zijn er minder widgets beschikbaar voor iOS, vanwege de manier waarop widgets op de iPhone worden geïmplementeerd.
In plaats van interactief te zijn, lijken veel iOS-widgets meer op gedetailleerde meldingen, met links naar interessante nieuwsverhalen.